به گزارش راهبرد معاصر، «ولادیمیر پوتین»، رئیسجمهور روسیه در یک نشست خبری سالانه که به طور سنتی قبل از کریسمس برگزار میشود تصریح کرد توهین به پیامبر اسلام (ص) آزادی بیان نیست.
به نوشته وبگاه انگلیسیزبان خبرگزاری «راشاتودی»، پوتین گفت که چنانچه کسی به پیامبر محمد [ص]توهین کند نمیتوان آن را آزادی بیان دانست. رئیسجمهور روسیه تصریح کرد چنین اقداماتی میتوانند به نفرتپراکنی و افراطگرایی بیشتر دامن بزنند.
اظهارات رئیسجمهور روسیه احتمالاً به برخی سیاستهای اسلامستیزانه در کشورهای غربی به خصوص فرانسه اشاره دارد. شهریور ماه سال گذشته نشریه «شارلی ابدو» با تکرار گستاخیهای گذشته یک کاریکاتور جنجالی موهن به پیامبر اسلام (ص) را بازنشر کرده بود.
شارلیابدو در سرمقاله توهینآمیزی که در آن زمان همراه با کاریکاتورهای جنجالیاش منتشر کرد نوشته بود این تصاویر «متعلق به تاریخ هستند و تاریخ را نمیتوان بازنویسی یا پاک کرد.»
کاریکاتورها و تصاویر توهینآمیز نشریه شارلیابدو بارها جنجالآفرین شدهاند. کاریکاتورهایی که این نشریه امروز آنها را مجدداً منتشر کرده اولین بار در سال ۲۰۰۶ توسط در یک روزنامه دانمارکی منتشر شدند. این اقدام با تظاهراتهای گسترده مسلمانان در سراسر دنیا روبهرو شد.
«امانوئل ماکرون»، رئیسجمهور فرانسه به جای عذرخواهی از مسلمانان در پی افزایش احساسات ضدفرانسوی در کشورهای اسلامی در توییتر به دو زبان عربی و انگلیسی از این اقدام موهن حمایت کرده بود و به بهانه آزادی بیان گفته بود که هیچ چیزی سبب عقبنشینی فرانسه نخواهد شد.
با این حال، پس از شدت گرفتن انتقادات و برپایی تظارات در کشورهای اسلامی علیه رئیسجمهور فرانسه، ماکرون در گفتگو با شبکه «الجزیره» ضمن عقبنشینی از موضع پیشین خود، گفت: «به نظر من منشأ عکسالعملها (به این موضوع) دروغ، تحریف سخنانم و این برداشت مردم بود که من این کاریکاتورها را تأیید میکنم».
ولادیمیر پوتین در بخش دیگری از این کنفرانس خبری به سوالی درباره اینکه آیا روسیه طالبان را به رسمیت خواهد شناخت پاسخ داد. او گفت داشتن روابط باثبات با افغانستان، جزو مسائل مهم امنیت ملی برای روسیه است.
او گفت مهمترین اقدامی که لازم است در حال حاضر در افغانستان انجام شود جلوگیری از فروپاشی در این کشور است. او گفت کشورهایی که دو دهه افغانستان را اشغال کردهاند بایستی در صف مقدم کشورهایی باشند که به افغانستان کمک ارائه میکنند.
پوتین در ادامه به مسائل اوکراین پرداخت و با تأکید بر اینکه روسیه دنبال جنگ با اوکراین نیست از کشورهای غربی خواست خواستههای مسکو را اجابت کنند.
رئیسجمهور روسیه که در جمع بیش از ۵۰۰ خبرنگار روسیهای و خارجی حضور داشت گفت: «توپ در زمین آنها است. لازم است آنها به ما پاسخ بدهند.
او تصریح کرد که روسیه و آمریکا در ماه ژانویه در ژنو برای گفتگو بر سر اوکراین دیدار خواهند کرد. پوتین گفت که این گفتگوها برای محافظت از روسیه در برابر تهدیدهای موجودیتی از جانب ناتو ضروری است.
پوتین گفت: «شرکای آمریکایی ما میگویند آمادهاند این گفتگوها و رایزنیها را آغاز کنند. نمایندگان از هر دو طرف منصوب شدهاند.»
در ۱۷ دسامبر (جمعه ۲۶ آذر) وزارت خارجه روسیه دو پیشنویس در مورد ارائه تضمینهای امنیتی قانونی از سوی ایالات متحده و ناتو را منتشر کرد.
ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه پیشتر از ناتو خواسته بود تا گفتگوهای اساسی درباره تضمینهای امنیتی بلندمدت قابل اعتماد روسیه را آغاز کند. وی تاکید کرد که روسیه به تضمینهای الزام آور قانونی نیاز دارد، زیرا غرب به تعهدات لفظی خود عمل نکرده است.
این پیشنهادات بعد از آن مطرح شد که کشورهای غربی با جوسازی رسانهای ادعای حمله احتمالی روسیه به اوکراین طی ماههای آتی را مطرح کردند که با استقبال مقامات این کشورها و تهدید مسکو به تحریمهای سنگین و افزایش حمایت از دولت کییف همراه شد.
این در حالی است که رئیسجمهور روسیه و دیگر مقامات ارشد این کشور، ادعای حمله به اوکراین را تکذیب کرده و آن را بهانهای برای تقویت حضور ناتو در مرزهای غربی خود و افزایش فشار اقتصادی علیه مسکو توصیف کردهاند./فارس